Sovellukset – Mitä ne ovat ja miten niitä käytetään?

Sovellukset

Sovellukset ovat tietokoneohjelmia, jotka on suunniteltu tiettyyn tehtävään tai käyttötarkoitukseen. Sovellukset voivat olla esimerkiksi tietokonepelejä, toimisto-ohjelmia, verkkosivustoja tai mobiililaitteisiin tarkoitettuja ohjelmia.

Sovellusten historia

Sovellukset ovat olleet olemassa jo tietokoneiden alkuajoista lähtien. Ensimmäiset sovellukset olivat yleensä hyvin yksinkertaisia ja ne suoritettiin tekstipohjaisissa käyttöliittymissä. 1980-luvulla sovellukset alkoivat kehittyä ja niihin alettiin lisätä grafiikkaa ja käyttöliittymiä, jotka olivat helppokäyttöisempiä.

1990-luvulla internetin myötä sovellukset alkoivat levitä laajemmalle. Mobiililaitteiden yleistyminen 2000-luvulla on puolestaan vauhdittanut sovellus kehitystä entisestään.

Sovellusten tyypit

Sovelluksia on olemassa monenlaisia erilaisia tyyppejä. Sovellukset voidaan jakaa esimerkiksi seuraaviin tyyppeihin:

  • Tietokonepelit ovat sovelluksia, joita käytetään pelaamiseen.
  • Toimisto-ohjelmat ovat sovelluksia, joita käytetään tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskemiseen, diaesitysten luomiseen ja muihin toimistotöihin.
  • Verkkosivustot ovat sovelluksia, joita käytetään internetissä selaamiseen ja verkkopalveluiden käyttöön.
  • Mobiilisovellus ovat sovelluksia, joita käytetään mobiililaitteissa, kuten älypuhelimissa ja tableteissa. Esimerkiksi Uusi MobilePay sovellus mahdollistaa rahansiirron nopeasti vaikka kaverille kun hän tarvitsee rahaa heti tilille.

Sovellusten käyttö

Sovelluksia käytetään monin eri tavoin. Sovelluksia voidaan käyttää esimerkiksi seuraaviin tarkoituksiin:

  • Viihde, kuten tietokonepelit, musiikki, elokuvat ja sosiaalinen media.
  • Työskentely, kuten toimisto-ohjelmat, verkkoyhteydet ja koulutus.
  • Opiskelu, kuten oppimispelit ja tietokannat.
  • Päivittäiset tehtävät, kuten sääennusteet, karttapalvelut ja liikennetiedot.

Suosituimmat sovellukset

Suosituimpia sovelluksia ovat tietokonepelit, sosiaalinen media, toimisto-ohjelmat ja mobiililaitteisiin tarkoitetut sovellukset.

Tietokonepelit ovat suosittuja erityisesti nuorten keskuudessa. Suosittuja tietokonepelejä ovat esimerkiksi Fortnite, Minecraft ja Call of Duty.

Sosiaalinen media on suosittu tapa pysyä yhteydessä ystäviin ja perheeseen. Suosittuja sosiaalisen median sovelluksia ovat esimerkiksi Facebook, Instagram ja Twitter.

Toimisto-ohjelmat ovat tärkeitä työkalu työelämässä. Suosittuja toimisto-ohjelmia ovat esimerkiksi Microsoft Office, Google Docs ja LibreOffice.

Mobiililaitteisiin tarkoitetut sovellukset ovat suosittuja niiden helppokäyttöisyyden ja mobiililaitteiden yleistymisen ansiosta. Suosittuja mobiililaitteisiin tarkoitettuja sovelluksia ovat esimerkiksi Maps, WhatsApp ja Instagram.

Sovellusten tulevaisuus

Sovellusten kehitys jatkuu edelleen. Tulevaisuudessa sovellukset tulevat todennäköisesti olemaan entistä älykkäämpiä ja räätälöidympiä käyttäjien tarpeisiin. Sovelluksia tullaan myös käyttämään yhä enemmän tekoälyn ja koneoppimisen sovelluksissa.

Haluatko vinkkejä myös WhatsApp ei toimi tai MobilePay ei toimi? Lue ne linkkien takaa, jotka ohjautuvat diginyt.fi sivustolle. Ennen MobilePay vinkin lukemista, kannattaa varmistaa, että sinulla on uusi mobilepay käytössä.

Vastaa