Säästäminen

Säästäminen kannattaa aloittaa aina. Luonnollisesti, mitä aikaiemmin aloitat säästämisen, sitä enemmän ajanmyötä sinulle voi niitä säästöjä kertyä.

Säästämiseen on yhtä monta keinoa kuin on säästäjääkin. Hankintojen tai elämysten toteuttamiseen on tarjolla monia eri rahoitusvaihtoehtoja, kuten erilaisia lainoja. Etukäteen säästäminen on kuitenkin lainaa huomattavasti riskittömämpi vaihtoehto. Se vaatii vain aikaa ja kärsivällisyyttä.

Seuraa omaa talouttasi

Kun tiedät tulosi ja menosi, tiedät myös mistä ja miten paljon voit säästää. Jo kuukauden tai parin seurantajaksolla voi löytää omasta rahankulutuksestaan yllättävän paljon karsittavaa. Kun ei maksa turhasta, voi säästyneet rahat siirtää johonkin mukavampaan tulevaisuudessa. Oman talouden seurannan välineeksi suosittelemme Takuusäätiön Pennoa, mutta myös muita vaihtoehtoja on.

Aseta itsellesi tavoite

Selkeä tavoite auttaa säästämään. Säästäminen on helpompaa, kun tiedät, mitä varten säästät. Aseta siis itsellesi selkeä ja realistinen säästötavoite ja laske, missä ajassa sinun kuukausittaisella säästösummallasi saavutat tavoitteesi. Tavoite on myös hyvä visualisoida itselleen tavalla tai toisella. Esimerkiksi säästökohteen kuva jääkaapin ovessa lisää motivaatiota tehdä työtä tavoitteen eteen.

Voit asettaa tavoitteita lyhyelle ja pitkälle aikavälille. Lyhyen aikavälin tavoite voi olla vaikkapa kesälomamatkaa varten säästäminen. Pitkän aikavälin tavoitteen saavuttaminen voi vaatia usean vuoden säästämistä.