Säästäminen ja sijoittaminen

Oletko jo vanha tekijä osakesäästämisessä, vai oletko tyytynyt rahastomalliseen säästämiseen ja sijoittamiseen? Nykyään vaihtoehtoja on niin paljon, että jokaiselle varmasti löytyy itselle sopiva tapa laittaa vähän tai enemmänkin rahaa kuukausittain säästöön. Osakesijoittaminen on hyvä vaihtoehto,varsinkin kun sen aloittelijana voi tehdä rahastojen kautta. Mitä rahastosijoittaminen tarkoittaa käytännössä?

Osakesijoittaminen ja rahastot

Sijoittaminen ei ole koskaan 100% varmaa, koska kansainväliset markkinat eivät ole staattisia. Esimerkiksi viimeisinä vuosina markkinoita ovat heilutelleet ensin korona, sitten siitä johtuvat tuotanto-ongelmat ja nyt viimeisimpänä Ukrainan sota. Kaikilla näillä on ollut omat merkityksensä myös osakemarkkinoille. Siinä missä joidenkin yritysten ja tuotteiden kysyntä on laskenut, toisten on noussut – se on aivan normaalia markkinakäyttäytymistä, mutta nyt vain syyt ovat olleet laajakantoisemmat, ja liikehdintä rajumpaa.

Jos sinulla itselläsi on aikaa, on suora osakesijoittaminen tapa saada mahdollisesti isompia tuottoja, kuin jos sijoittaa rahastojen kautta. Rahastoissa nimittäin jokainen sijoittaja maksaa pienen osan rahaston sijoitusten ylläpidosta ja sijoitustoiminnasta, mutta samalla rahastoihin sijoittaja saa ammattilaisten tekejän hajautuksen useampaan kohteeseen. Euroopassa on myös mahdollista ostaa suoraan rahastoyhtiöiden osakkeita, jotka siis sijoittavat omia hallitsemiaan varoja toisten yritysten osakkeiden ostamiseen.

Itse aktiivisesti osakkeita kauppaamalla pitäisi yrittää saada aikaiseksi sekä kohdehajonta, että ajallinen hajonta, jotta sijoitussalkussa olisi terve pohja erilaisten ja eri toimialojen yrityksiä, ja ostettua omaisuutta olisi pidemmältä aikaväliltä – sillä kuten sanottua, osakkeiden hinnat eivät pysty yleensä kovinkaan kauaa tasaisina.

Osakevinkkejä 2022

HUOM! Emme anna suoria sijoitusneuvoja, mutta ohjaamme tarkkailemaan välillä tiettyjä osakkeita ja yrityksiä, kuten tälläkin kertaa.

Kojamo Oy

Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta VVO perustettiin 29.1.1969 helpottamaan työn perässä kaupunkiin muuttavien ihmisten asumista. Pääomistajana oli silloin Rakennusliike Haka Oy. Vuonna 1997 Valtakunnallinen vuokratalo-osuuskunta VVO muuttui osakeyhtiöksi. Vastuullisuus on ollut aina osa toimintaamme, ja jo 1990-luvulla käynnistyi yhtiön ensimmäinen ympäristöohjelma ja energia- ja ympäristöasiantuntijatoiminta. Kojamo on Suomen suurin yksityinen asuntosijoitusyhtiö sijoituskiinteistöjen käyvällä arvolla mitattuna. Investointimme vuokra-asuntokantaan viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana ovat olleet noin kaksi miljardia euroa. Kojamo keskittyy seitsemään kasvukeskukseen Suomessa: Helsingin seutuun, Tampereen, Turun, Kuopion ja Lahden seutuihin sekä Oulun ja Jyväskylän kaupunkeihin. Lähde: https://kojamo.fi/yhtio/historia/

COVID-19-pandemialla ei ollut merkittävää vaikutusta Kojamon tulokseen, taseeseen tai rahavirtoihin Q1/2022 aikana. Kojamon hiljainen jakso alkaa tiistaina 19.7.2022, ja puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2022 julkaistaan 18.8.2022. Tulevista tapahtumista ja roadshowsta lisätietoa saatavilla Kojamon sijoittajakalenterista.

Huhtamäki Oyj

Huhtamäki on maailmanlaajuisesti johtava noutoruuan ja elintarvikkeiden pakkausratkaisujen toimittaja. Innovatiiviset tuotteemme auttavat päivittäin miljardeja kuluttajia ympäri maailmaa tekemään vastuullisia elämäntapavalintoja. Pakkauksilla on merkittävä rooli elintarvikkeiden turvallisuudessa ja käytettävyydessä. Olemme sitoutuneet tekemään entistä helpommin kierrätettäviä pakkauksia ja toimimaan kaikessa kestävää kehitystä edistäen. Keskitymme saavuttamaan hiilineutraalin tuotannon ja suunnittelemaan kaikki tuotteemme kierrätettäviksi, kompostoitaviksi tai uudelleen käytettäviksi vuoteen 2030 mennessä. Meillä on sadan vuoden historia ja vahva pohjoismainen perintö. 19 500 työntekijäämme tuottavat älykkäitä seuraavan sukupolven pakkauksia 36 maassa ja 81 tuotantolaitoksessa ympäri maailmaa. Vuonna 2021 liikevaihtomme oli 3,6 miljardia euroa. Huhtamäki-konsernin pääkonttori on Espoossa, ja emoyhtiö Huhtamäki Oyj on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä

Terveystalo Oyj

Terveystalo on Helsingin pörssissä listattu yhtiö, jolla on vahva suomalainen omistus. Terveystalo on liikevaihdoltaan ja verkostoltaan Suomen suurin yksityinen terveyspalveluyritys ja työterveyden johtava toimija Pohjoismaissa. Tarjoamme monipuolisia perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sekä hyvinvoinnin palveluja yritys- ja yksityisasiakkaille ja julkiselle sektorille. Verkostomme kattaa noin 360 toimipaikkaa eri puolilla Suomea. Ruotsissa tarjoamme työterveyden palveluita 120 toimipaikassa. Toimipaikkaverkostoamme täydentävät ympäri vuorokauden saatavilla olevat digitaaliset palvelut. (terveystalo.com/fi/yhtio/sijoittajat/)

Rahastosijoittaminen ja säästäminen

Palataan siihen rahastoajatukseen. Jos sinulla on 50 euroa kuukaudessa mahdollista laittaa sivuun, kannattaa jo silloin harkita rahastosijoittamista. Säästöt eivät kasvu nopeasti, mutta kasvavat kuitenkin ja vaikkei joka kuukausi olisi mahdollisuutta laittaa rahaa sivuun, niin säästöt kuitenkin kasvavat sekä sijoitusten arvon nousun (yleensä) että kuukausittaisten säästösummien kautta. Voit myös pienellä vaivalla valita itsellesi pienen riskin rahaston, tai hakea hieman suurempaa riskiä, jokatapauksessa rahastoja hoidetaan ammattimaisesti.

Vastaa