Kyselytutkimus: Jo lähes puolet nuorista sijoittaa osakkeisiin ja arvopapereihin – usko lottoamiseen horjuu

Perintövero

Jo lähes puolet nuorista sijoittaa osakkeisiin, arvopapereihin tai vastaaviin. Nuoret näkevät sijoittamisen tapana säästää eivätkä pidä vanhempien tavoin lottoamista enää todennäköisempänä ja hyväksyttävimpänä tapana vaurastua, selviää Danske Bankin vuosittaisesta Taloudellinen mielenrauha 2022 -kyselytutkimuksesta.

Alle 34-vuotiaista suomalaisista jo 44 prosenttia sijoittaa osakkeisiin, arvopapereihin tai vastaaviin. Vuonna 2020 vastaava luku oli 36 prosenttia, joten nuorten sijoittaminen on yleistynyt parin viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Tämä käy ilmi Danske Bankin teettämästä Taloudellinen mielenrauha 2022 -kyselytutkimuksesta.

Kaksi kolmesta nuoresta sijoittaa, jotta he saisivat kerättyä itselleen taloudellisen puskurin. Noin joka kolmas haluaa myös rikastua sijoittamisella. Hauskana harrastuksena sijoittamista piti sitä harjoittavista nuorista neljä vuotta sitten joka kolmas, nyt enää harvempi kuin joka neljäs.

”On hienoa, että entistä useampi näkee sijoittamisen tapana säästää. Suosittelemmekin laittamaan nettotuloista 10 prosenttia kasvamaan sijoituksiin. Myös viesti taloudellisen puskurin merkityksestä alkaa iloksemme selkeästi mennä läpi”, Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto sanoo.

Kivipelto muistuttaa, että mitä nuorempana säästämisen aloittaa, sitä voimakkaammin korkoa korolle -ilmiö ehtii vaikuttaa. Ilmiö tarkoittaa, että sijoitusten tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi.

Usko lottoamiseen horjuu

Kyselyn mukaan nuoret eivät pidä lottovoittoa yhtä todennäköisenä vaurastumiskeinona kuin vanhemmat ikäryhmät. Yli 35-vuotiaiden joukossa lähes puolet pitää lottoamista todennäköisimpänä tapana itselleen rikastua, kun taas nuorista lottoamiseen uskoo vain alle joka neljäs.

Nuoret sen sijaan uskovat vanhempia enemmän, että hyväpalkkainen ja ahkeralla opiskelulla saavutettu työpaikka mahdollistaa vaurastumisen.

Suurin syy nuorille olla sijoittamatta on rahan puute, mutta nuorten sijoitusintoa hidastaa myös tunne osaamisen puutteesta. Kaisa Kivipelto toivoo, että nuorten mielissä myytit sijoittamisen vaikeudesta rikkoutuisivat entisestään.

Rahastosäästämisen alkuun pääsee jo pienelläkin summalla. Esimerkiksi kuukausisäästäjänä voi aloittaa vaikka kymmenellä eurolla. Mitään erityistä osaamista ei tarvita, sillä esimerkiksi pankista saa neuvoja tai tarvittaessa ammattilaiset voivat hoitaa sijoittamisen kokonaan. Riittää, että on yhteydessä”, Kivipelto sanoo.

Tietoa tutkimuksesta:

Danske Bank on tehnyt Taloudellinen mielenrauha -kyselytutkimusta vuodesta 2018 alkaen Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Kyselyn aiheena on ollut suomalaisten käsitys omasta taloustilanteestaan nyt ja tulevaisuudessa sekä suomalaisten kokema taloudellinen mielenrauha. Vuoden 2022 kyselytutkimuksen aineisto kerättiin Suomessa 27.6.–9.7.2022. Kyselytutkimukseen vastasi 3 013 suomalaista. Kaikissa Pohjoismaissa vastaajia oli yhteensä 6 049.

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Danske Bank A/S, Suomen sivuliike on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Danske Bank on pohjoismainen yleispankki, jolla on vahvat alueelliset juuret ja tiivis yhteys ympäröivään maailmaan. Olemme yli 145 vuoden ajan auttaneet kotitalouksia ja yrityksiä saavuttamaan tavoitteensa. Tarjoamme henkilö-, yritys- ja instituutioasiakkaille pankkipalveluiden lisäksi henki- ja eläkevakuutuksia, varainhoitoa, kiinteistönvälitys- ja leasing-palveluita.

Haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa kaikille sidosryhmillemme – asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme – ja tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, joka auttaa tekemään taloudellisista päätöksistä ja arjen pankkiasioinnista helppoa.Danske Bank -konsernin pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa. www.danskebank.com


Muuta luettavaa muualta

Tulevaisuuden internet eli 5G

Nopea 5G on uusi tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa merkittävästi nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonsiirtoa verrattuna edellisiin 4G- ja 3G-järjestelmiin. 5G-verkko tarjoaa lupauksen tuoda uusia ja tehokkaampia mobiililaitteiden ja IoT-laitteiden (Internet of Things) käyttökokemuksia.

Eetu “Eedspeaks” Pesonen

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. 

Hakukoneoptimointi eli SEO – Mitä se tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu.

Vastaa