Eurooppalaiset osakkeet kirjasivat huonoimman vuosineljänneksen sitten koronan tulon

Yleiseurooppalainen Stoxx 600 -indeksi sulkeutui 1,6 prosenttia alemmas kaikkien sektoreiden ollessa negatiivisella alueella. Pankit olivat 2,8 prosentin laskussa, kun euroalueen pankkivalvoja pyysi lainanantajia arvioimaan taantumariskejään.

Vertailuindeksi päätti vuoden toisen neljänneksen 9 % laskuun – huonoin kolmen kuukauden jakso sitten koronaviruspandemian alkamisen vuonna 2020. Tähän mennessä indeksi on laskenut 16,6 %.

Ruotsalainen ilmailu- ja puolustusalan yritys Saab oli yksi indeksin parhaiten menestyneistä. Se nousi 4 % sen jälkeen, kun se sai 7,3 miljardin Ruotsin kruunun (713,9 miljoonan dollarin) tilauksen kahdesta GlobalEye Airborne Early Warning and Control -koneestaan, jotka oli tarkoitus toimittaa vuonna 2027.

Huonoimmin suoriutunut oli saksalainen energiayhtiö Uniper. Sen osakkeet laskivat valtavasti 14 % sen jälkeen, kun se peruutti taloudelliset näkymänsä vuodelle 2022 Gazpromin kaasuntoimitusrajoituksista.

Yhtiö kertoi saaneensa Gazpromilta vain 40 prosenttia sopimusperusteisesti sovituista kaasumääristä 16. kesäkuuta jälkeen Ukrainan sodan taustalla. Se odottaa vuoden 2022 alkupuoliskon oikaistun tuloksen ennen korkoja ja veroja sekä oikaistun nettotuloksen olevan merkittävästi alle viime vuoden tason.

Euroopan lasku johtuu siitä, että globaalit markkinat ovat edelleen synkkiä – ei ole näköpiirissä, että Ukrainan sota päättyisi lähiaikoina, ja inflaatiopaineet todennäköisesti jatkavat kasvuaan. Kun keskuspankit pyrkivät aggressiivisesti taistelemaan nousevia hintoja vastaan koronnostoilla, maailmanlaajuisen taantuman pelot kasvavat.

Tiedot Euroopassa torstaina sisälsivät Ranskan kesäkuun alustavat inflaatiotiedot, jotka osoittivat, että maan kuluttajahintaindeksi nousi 5.8% edellisestä vuodesta, kun se toukokuussa oli 5.2%, Ranskan INSEE-tilastolaitos sanoi.

Samaan aikaan Wall Streetillä osakkeet laskivat jyrkästi torstaina, kun S&P 500 päätti pahimman ensimmäisen puoliskonsa yli 50 vuoteen. Teknologiapainotteinen Nasdaq Composite on laskenut yli 20 % viimeisen kolmen kuukauden aikana, mikä on sen pahin venytys sitten vuoden 2008.

Teknologiapainotteinen Nasdaq Composite on laskenut yli 20 % viimeisen kolmen kuukauden aikana, mikä on sen pahin venytys sitten vuoden 2008.

Yhdysvaltojen datarintamalla henkilökohtaisten kulutusmenojen ydinhintaindeksi, Fedin suosima inflaatiomittari, nousi toukokuussa 4,7 %, kauppaministeriö raportoi torstaina. Se on 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisenä kuukautena, mutta silti 1980-luvulla viimeksi nähdyn tason tuntumassa.

Suomi ja Ruotsi NATO:n jäseniksi

Muissa uutisissa sijoittajat sulattelivat Madridissa pidetyn Naton huippukokouksen viimeisimpiä tapahtumia. Naton johtajat ovat kutsuneet Ruotsin ja Suomen liittymään liittoumaan sen jälkeen, kun Turkki peruutti vastalauseensa uusille jäsenille ja järjestö toisti tukensa Ukrainalle sekä esitteli suunnitelmansa uudistaa pelote- ja puolustusstrategiaansa.


Muuta luettavaa muualta

Tulevaisuuden internet eli 5G

Nopea 5G on uusi tiedonsiirtojärjestelmä, joka tarjoaa merkittävästi nopeampaa ja tehokkaampaa tiedonsiirtoa verrattuna edellisiin 4G- ja 3G-järjestelmiin. 5G-verkko tarjoaa lupauksen tuoda uusia ja tehokkaampia mobiililaitteiden ja IoT-laitteiden (Internet of Things) käyttökokemuksia.

Eetu “Eedspeaks” Pesonen

Eetu “Eedspeaks” Pesonen on suomalainen nettisisällön konkari, videobloggaaja ja podcastaaja. Hänen YouTube-kanaval­laan eeddspeaks on yli 325 000 tilaajaa. 

Hakukoneoptimointi eli SEO – Mitä se tarkoittaa?

Hakukoneoptimointi tarkoittaa toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan yksittäisen verkkosivun tai kokonaisen verkkosivuston sijoituksia hakukoneiden hakutulosten luettelossa tiettyjä hakusanoja käytettäessä. Tavoitteena on yleensä saada haluttu verkkosivu hakutulosten kärkeen ja hakijat valitsemaan kyseinen sivu.

0 thoughts on “Eurooppalaiset osakkeet kirjasivat huonoimman vuosineljänneksen sitten koronan tulon

Vastaa